Hebban Buddy Read Alles of niets

Welkom bij deze extra editie van de Buddy Read! Wat een verrassing zo op de woensdag, maar zeker niet minder leuk. Voor deze Buddy Read lazen Diana en Janneke Alles of niets! van Gillian King. Zoals jullie weten lezen we deze maand alleen boeken uit onze eigen boekenkast en toevallig hadden ze Alles of niets! allebei nog in de boekenkast staan. 

Over het boek

Nikki’s jeugdliefde Koen heeft haar verlaten. Zij kan zich daar niet bij neerleggen en zet alles op alles om hem terug te krijgen. Dat ze elke dag in dezelfde trein zit met een aantrekkelijke man die perfect bij haar past, ziet ze niet. Die man is Thijs.

Zijn vriendin Roos heeft onlangs haar affaire met een collega aan hem opgebiecht. Ze hebben besloten samen verder te gaan, maar Thijs heeft het er moeilijk mee. Dus wanneer hij aan de praat raakt met het meisje in de trein, vertelt hij haar dat hij single is. Zo voelt hij het namelijk ook.

Roos doet haar best om na haar misstap haar relatie met Thijs te redden. Als ze via via hoort dat hij is gesignaleerd met een andere vrouw, wil en kan ze dat niet geloven. Het zal toch niet waar zijn dat ze háár Thijs verliest aan een ander?

Dit vonden wij ervan

Janneke: Stom dat dit boek al zo lang in mijn (digitale) boekenkast staat, terwijl ik juist zo genoten heb van de andere boeken van Gillian King. Ik houd het er maar even op dat er zo veel te lezen is, dat ik er gewoon nog niet aan toegekomen ben. Wel vind ik het erg leuk om dit boek nu samen met jou te gaan lezen Diana! 

Heb jij al andere boeken van Gillian gelezen Diana? 

Diana: Nee, dit was mijn eerste boek van Gillian King. Ik vind de covers van de boeken van King altijd erg leuk. Ze zijn kleurig en vrolijk. Daarom spraak Alles of Niets! me erg aan. Ik heb Zestig dagen nog liggen en die hoop ik ook snel te gaan lezen. Wat ik fijn vond aan Alles of niets! was het wisselend perspectief. Je leert de personages zo echt kennen. Al zat ik wel heel lang met de vraag: gaat Thijs voor Nikki of niet? Hoe heb jij dat ervaren?

Janneke: Ja die moet je echt gaan lezen Diana, misschien kan hij er deze maand nog bij? ;) Ja ik houd heel erg van wisselende perspectieven. Daarnaast waren de hoofdstukken ook precies de goede lengte. Genoeg om de spanning erin te houden, maar ook om weer naar het andere personage over te stappen. Knap gedaan! Ik heb ook heel lang met die vraag gezeten en ik vind het moeilijk om er iets over te zeggen zonder te spoilen, maar de spanningsboog zat er goed in! Ik dacht op een gegeven moment het verhaal wel door te hebben, maar het bleek toch totaal niet te voorspellen! 

Vanaf het begin wordt het al duidelijk dat Thijs en Roos relatieproblemen hebben omdat zij vreemd is gegaan. Dit vond ik een interessant uitgangspunt, want ik heb niet vaak verhalen gelezen waarin de vrouw vreemd gaat. Ik vond het daarom ook moeilijk om positieve gevoelens voor Roos te hebben tijdens het lezen, maar richting het einde kreeg ik steeds meer respect voor haar. En ook Nikki was erg verrassend en origineel. Wat vond jij van deze twee vrouwen en hoe ze zijn neergezet?

Diana: Ik denk dat ik Zestig dagen dan maar eens in de vakantiekoffer leg. Lijkt me een heerlijk boek voor in de trein. Wat betreft Roos, ik kon haar in het begin niet luchten. Ik vond het inderdaad typsich en ook wel fijn dat in dit boek eens de vrouw vreemd ging, King durft duidelijk het stereotype beeld te doorbreken. Ik had dus meteen feeling met Nikki... Maar halverwege het boek ging ik ook steeds meer twijfelen aan Thijs. Zijn gedrag is ook niet echt fair te noemen. Al met al bleef Nikki tot het einde favoriet en heb ik echt nagelbijtend gewacht op het moment dat Thijs de keuze voor een van de twee vrouwen maakte.

Het verhaal wist me aan het denken te zetten. Wat zou ik doen als ik Roos was? Hoe zou ik mijn misstap ooit goedmaken? Maar ook als ik Nikki was, hoe zou ik met haar situatie omgaan? Dat vond ik wel een meerwaarde aan dit boek. Ook mij weer even op scherp zetten. Heb jij dat ook zo ervaren, Janneke?

Janneke: Grappig want Roos werd juist mijn favoriet! Klopt het zet je wel aan het denken: wat zou ik zelf accepteren, wat zou je in zo'n situatie doen. Alles is niet zo zwart-wit (haha titel van haar vorige boek). Het gaf het boek zeker meerwaarde, dat ben ik absoluut met je eens. Kortom het was weer een heerlijk boek van Gillian King. Intrigerende personages, scherpe dialogen, ik heb er echt van genoten! Stiekem hoop ik dat er een vervolg komt met een van de vrouwen. Ik ga niet zeggen met wie want wil het einde niet verklappen, maar dat lijkt mij geweldig. 

Diana: Ik weet natuurlijk precies wat je bedoelt, en Gillian waarschijnlijk ook. De grote vraag is: gaat ze ons verzoek honoreren? Dankjewel voor deze fijne buddyread, Janneke.

 

 

Reactie toevoegen